17. joulukuuta 2015

Älypuhelimet


Ensimmäisenä varsinaisena aihepostauksena tuon esille mielipiteeni näistä nykyteknologian ihmeistä: älypuhelimista. Aihe on ajankohtainen sekä kirjoitin vasta lukion puolella äidinkielen esseekokeessa oman mielipiteeni ko. aiheesta, joten mielipide näihin kapistuksiin todellakin löytyy. :'D

Mitä Elisalle tulee mieleen sanasta älypuhelin? No, puhelin, joka tietää paremmin kuin 2000-luvun näppäilypuhelimet. Ja puhelin, joka sisältää somen. Keh, keh.

Ne, jotka ovat syntyneet ennen 2000-lukua, muistavat varmaankin lankapuhelimet sekä ensimmäiset ''kapulapuhelimet''. Itse olen vuosimallia '96 ja vaikka loppupuolella olenkin syntynyt, lankapuhelimilla tuli ala-asteella soiteltua kavereille ja toisinpäin. Ensimmäisen varsinaisen kännykän taisin kuitenkin saada neljännellä tai viidennellä luokalla.


Ensimmäisen älypuhelimen ostin pari vuotta sitten kesätöistä saamilla palkkarahoilla, sillä uskalsin viimein sukeltaa massan mukaan ja muiden tavoin älypuhelin houkutteli minutkin maailmaansa. Nyt pari vuotta eteenpäin tuntuu siltä, etten olisi jäänyt oikeastaan mistään paitsi, vaikken olisi koskaan hankkinut älypuhelinta. Onneksi ei ole ikinä myöhäistä vaihtaa takaisin vanhaan kunnon Nokian liukuläppäpuhelimeen. 8)

Ainut hyvä puoli älypuhelimissa on se, että somen käyttö on nopeaa ja yksinkertaista. Kaikki erilaiset sovellukset kuten Kik, Whatsapp, Instagram ym ovat sitten näitä, joita ei yleensä tule käytettyä. Facebook Messenger korvaa myös oikean Facebookin silloin, kun haluaa vain viestitellä kavereille. Joillekin älypuhelin tai tabletti voi korvata jopa oikean tietokoneen. Nykyajan puhelimet ja tabletit mahdollistavat melkeinpä kaiken, mitä oikealla tietokoneella voi tehdä. Hyvä vai huono?


Huonoja puolia sitten löytyykin enemmän...

Puhelin hajoaa helposti ilman kaikenmaailman suojakuoria ja -kalvoja. Omassa Samsungissani ei ole kumpaakaan ja ihmettelen syvästi, miten näyttö ei ole vielä halki, vaikka puhelin on tippunut kovalle alustalle about miljoona kertaa. Akun kesto on seuraava pirulainen. Akkua joutuu lataamaan joka päivä. Tosin vanhemmassa ei-älypuhelimessa oli melkeinpä sama tilanne kun akku oli riittävän vanha. Silti kyrpii pistää jokaikinen kerta koulun jälkeen kännykkä lataukseen. Ja auta armias, kun kännykän laturi hajoaa tai hukkuu jonnekin...
En tiedä muista kännykkämalleista, mutta Samsung näyttää sekoilevan kaikkien omistamieni kännyköiden edestä. Netti jumittaa, sovellukset jumittaa, kaikki jumittaa. Tehdasasetuksiin on vaihdettu pariinkin otteeseen. Voi olla, ettei huolto tms enää vaikuta, kun kännykkä on riittävän vanha. Tai sitten Samsung on yksinkertaisesti p*ska. :)


Haaveilen jo seuraavasta puhelimesta ja se on älypuhelinten maailmasta joko aivan muu kuin Samsung, tai sitten vaihdan takaisin ei-älypuhelimeen ja hankin älypuhelimen korvaajaksi vaikkapa tabletin. Kheh. En ole somen orja, en yhtään.

Tuntuu vähän siltä, että kännykästä on kadonnut kokonaan varsinainen idea. Kännyköillä oli alunperin tarkoitus lähettää viestejä ja soitella. Nykyään se sisältää aivan kaikkea muuta. Toki myös soittaminen ja viestittäminen on kehittynyt mm. Skypen ja Kikin kautta. Mutta onko se siltikään enää sama asia? Minusta ei.

Voisin jaaritella tästä aiheesta vielä pidemmästikin, mutta H-P :ta ajatellen (<3) annan suunvuoroni teille, rakkaat stalkkerini. 8) Kysymys on hyvinkin yksinkertainen: Mitä mieltä olette älypuhelimista? Kertokaa ihmeessä myös lisäksi, onko teidän mielestänne kännyköiden varsinainen idea pyyhkiytynyt älypuhelimen ihmeellisen maailman tieltä?

Näihin ajatuksiin,10 kommenttia:

 1. Minkälaisesta puhelimesta olet haaveillut? .-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mallista en vielä ole varma, mutta sellainen joka ajaisi asiansa paremmin kuin Samsung. :'D

   Poista
 2. Onhan älypuhelimet hyödyllisiä paikantamisessa ja nettiä voi käyttää muutenkin hyödyksi. Onhan se totta että älypuhelimet luo liikaa häiriötekiöitä ja ovat suuri houkute. ne hajoavat herkästi jne. Minulla on Sony ja maksoin sitä 130 ja teknisten tietojen perusteella se olisi maksanut 200 muiden merkkien perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, navigointi on myös yksi hyvä puoli, jota en postauksessa maininnut. En nyt tiedä onko sekään hyvä, että netti on aivan käden ulottuvilla. :'D Kiitos mielipiteestä!

   Poista
 3. Itsekkin kaiholla muistelen aikoja, kun oli lankapuhelimet. Silloin ne olivat vielä puhelimia ja ajoivat asiansa hyvin mihin ne oli suunniteltu. Onko nykyiset puhelinten valmistajat unohtaneet mihin tarkoitukseen puhelimet ovat keksitty. Onneksi joku muukin on huomannut, että nyky puhelimet ovat p*skoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, varsinainen idea lähti käsistä jo silloin kun lankapuhelimista siirryttiin matkapuhelimiin. Minkähänlainen maailma edelleen olisi, jos viestittely tapahtuisi edelleen kirjeillä. 8)

   Poista
 4. Hyvä blogi sinulla :)

  http://vivas.fi/27-hauskaa-kuvaa-jotka-nayttavat-miten-maailma-on-muuttunut/


  VastaaPoista