29. huhtikuuta 2014

Ripaus Espanjaa


¡Buenos días! ts. Hyvää päivää!


Aion avautua vähän enemmän tässä blogissa olennaisesta asiasta, lempikielestäni ja -maastani sekä mielenkiintoisimmasta kulttuurista, Espanjasta.


Monet ovat kyselleet minulta miksi juuri Espanja on se minua kiinnostavin valtio ja tässä blogissa saattekin kysymykseenne vastauksen. :)
Kaikki alkoi siitä kun vuosia sitten satuin katsomaan televisiosta silloin ykkösellä kesäaamuisin pyörinyttä espanjalaista sarjaa, Serranon perhettä.

Koukutuin sarjaan heti ensinäkemältä ja ei vierähtänyt montaakaan vuotta kun sain hyllylleni komeilemaan kaikki ko. sarjan dvd-boksit. 

Silloin sain ensikosketukseni espanjalaiseen kulttuuriin.


Sarjaa katsoessani opin hieman espanjan kieltä, tutustuin espanjalaisiin ruokiin nimeltä, sain kokea espanjalaisten puhetavan ja käsien heiluttelun, huomasin jalkapallon olevan yhtä suosittu samalla tavalla kuten jääkiekko on meillä, rakastuin espanjalaiseen musiikkiin... tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. :D


Yläasteella kasille mennessäni harmittelin sitä, ettei silloisessa koulussani ollut mahdollista valita espanjaa valinnaiseksi. Halusin ja haluan yhä edelleen oppia kunnolla puhumaan sekä kirjoittamaan kyseistä kieltä. 

Haaveenani on tulevaisuudessa matkustaa Espanjaan ja puhua siellä täydellistä espanjaa asukkaiden kanssa. Vielä joku päivä teen haaveestani totta... :)


Espanjalaisiin ruokiin en ole vielä päässyt kunnolla tutustumaan, mutta omatekoisia churroja olen päässyt jo maistamaan. :)

Serranoissa mainitaan monia espanjalaisia perinneruokia mm. paella, erilaisia juustoja ja leikkeleitä kuten chorizo-makkara ja serrano-kinkku (tottakai) ja vähän hienoimmille illallisille esimerkiksi äyriäiset. Aikuiset nauttivat yleensä ruuan kanssa viiniä.
Churrot ja vaalea leipä, kuten paahtoleipä, ovat olennainen osa Serranojen aamupalapöytää. Ei siis mistään terveellisimmästä päästä. :D


F: Churrot, eli uppopaistetut pitkulaiset leivonnaiset, valmistetaan jauhoista ja öljystä ja maustetaan ripauksella suolaa sekä joskus sitruunaa. Churroja dipataan yleensä suklaakastikkeeseen tai syödään sellaisinaan tuoreina sokerissa pyöritettyinä. Perinteinen osa aamupala-/välipala-/jälkiruokapöytää Espanjassa.


Olen hakenut netistä eri sivustoilta espanjalaisten ruokien reseptejä ja kirjoittanut niitä itselleni ylös, sillä aion lähitulevaisuudessa järjestää perheelleni ja ystävilleni RET :n, eli Ruokapöydän Espanjalaiseen Tapaan. Katsotaan, miten lähes olemattomat ruuanlaittotaitoni siihen pystyvät. :D


Serranon perheen myötä tutustuin espanjalaiseen musiikkiin, joka alkoi Marcos Serranon (Fran Perea) kitaran rämpytyksistä ja sarjan alkutunnarista ''Fran Perea - Uno mas uno son siete''. Sarjassa vieraili monia muitakin tälläkin hetkellä esiintyviä artisteja ja bändejä esim. El Sueño de Morfeo.

Olen vuosien mittaan löytänyt monia ihania muusikkoja, jotka laulavat espanjaksi. Enkä vain Espanjasta, sillä esimerkiksi Latinalaisesta Amerikasta löytyy paljon upeita espanjaksi laulavia bändejä ja artisteja. Laitan tämän kirjoituksen loppuun muutaman suosikkini youtubesta. :)


Eikä unohdeta myöskään näyttelijöitä! Esimerkiksi Serranon perheessä perheen äitiä Lucíaa näytellyt Belén Rueda on tehnyt monia hyviä näyttelijäsuorituksia esim. Orpokoti.


Vaikka Serranon perhe onkin vain näytelty sarja, siitä saa kumminkin yleiskäsityksen espanjalaisista ihmisistä.

Espanjalaiset mm. puhuvat nopeasti ja elehtivät samalla käsillään.
Olen varmistanut asian tuttavilta, jotka ovat Espanjassa vierailleet, ja he ovat myös vahvistaneet tämän. 
Äitiäni lainatakseni: ''He puhuvat kovaan ääneen ts. huutavat toisilleen'', toisin kuin me suomalaiset, jotka olemme luonteeltamme tällaisia hiljaisempia ja varautuneempia ihmisten keskuudessa.


Useimmissa espanjalaisissa kiehtovat myös tummat piirteet. Tummat hiukset sekä ruskeat silmät. Se on vähän sama niin kuin meillä Suomessa vaaleat hiukset ja siniset silmät. :)


Eikä Serranon perhe ole toki ainoa espanjalainen sarja johon olen perehtynyt! Muutama vuosi sitten täällä Suomessa näytettiin televisiossa toista espanjalaista sarjaa, Naapureina Madridissa. Olen myös katsonut Yle Teemasta muutamia jaksoja sarjaa Francon aika - näin sen koimme sekä Francon jälkeen - Alcantaran Perhe.

Viime kesänä Yle Areenassa näytettiin Serranon perheen uusintojen ohella sarjaa Pylly paljaana, jossa näytteli Serranon perheestä tuttu Goizalde Núñez.


En osaa enempää kuvailla tunnettani Espanjasta, sillä siinä maassa vaan on kaikki niin upeaa. Olen oppinut näiden vuosien aikana paljon espanjalaisista ihmisistä, kielestä, kaupungeista, musiikista, urheilusta.... ihan kaikesta!

Jos pitäisi päättää maa, mihin muuttaisin, niin se olisi ehdottomasti Espanja.

Tästä kaikesta haluan kiittää tälläkin hetkellä rakasta sarjaa, Serranon perhettä <3¡Viva España!2 kommenttia:

  1. Opiskelin lukiossa melkein kolme vuotta espanjaa ja se on ihana kieli. Olen tainnut varmaan unohtaa jo melkein kaiken. Ja Barcelona on ihana kaupunki. ♥ Tahdon pian sinne takaisin.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, että löytyy muitakin jotka pitävät espanjan kielestä. :) Barcelona on varmasti matkustamisen arvoinen kaupunki <3

    VastaaPoista